Wij als BouwPeople herkennen ons hier totaal niet in!

Den Haag - Uitzendbureaus steken een derde van het uurloon van ZZP’ers in eigen zak. Daarom mogen ze niet langer fungeren als intermediair tussen de eenpitters en hun opdrachtgevers.

In de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) moet dit worden vastgelegd. Dat schrijven de Aannemersfederatie Bouw en Infra Nederland (AFNL) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor afbouwbedrijven (NOA) aan de Tweede Kamer.

Beide organisaties stellen dat veel werkgevers in de bouw en afbouw personeel hebben ontslagen en nu gebruikmaken van ZZP’ers. Uitzendbureaus maken hiervan misbruik door werkloze bouwvakkers voor wie de bijstand dreigt, als ZZP’er uit te lenen, aldus de brief. De intermediairs bepalen dan het uurtarief. Daarnaast kunnen de eenpitters niet zelf hun opdrachten kiezen en wordt gewerkt met urenbriefjes.

AFNL en NOA schrijven dat voor deze groep ZZP’ers het uurtarief 22,50 euro bedraagt, waarvan het uitzendbureau een derde deel incasseert. Het gemiddelde tarief voor een reguliere uitzendkracht bedraagt 37,50 euro per uur. “Het tarief van deze ZZP’ers is aanzienlijk lager dan het tarief van een uitzendkracht of payroller, omdat er geen werkgeverslasten hoeven te worden betaald en geen cao van toepassing is”, staat in de brief. AFNL en NOA vinden dat de zelfstandige ondernemers het volle uurtarief in handen moeten krijgen. Zonder aanpassing van de wet DBA, wordt schijnzelfstandigheid in feite gelegaliseerd. Hiermee wordt een bom gelegd onder de Wet Aanpak Schijnconstructies die onlangs door de Eerste Kamer is aangenomen, stellen de organisaties. Ze geven aan niet tegen bemiddeling tussen ZZP’ers en opdrachtgevers te zijn.

Wel vinden ze dat uitzendbureaus zich moeten terugtrekken nadat eenpitters en aannemers elkaar hebben gevonden. De wet DBA wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. Onduidelijk is of dit voor of na het zomerreces zal plaatsvinden.


Bron: Cobouw


Contact
BouwPeople B.V.
Franklinweg 29
4207 HX Gorinchem

Telefoon: 088 234 86 65
E-mail: info@bouwpeople.nl
Schrijf je direct in
Zoek en vind de beste opdrachten
Plaats een opdracht
Contact
BouwPeople B.V.
Franklinweg 29
4207 HX Gorinchem

Telefoon: 088 234 86 65
E-mail: info@bouwpeople.nl
© Copyright 2020 BouwPeople B.V. Sitemap Disclaimer RSS Inschrijven
OTYS Recruiting Technology
Alle Opdrachten
Lees meer