Nieuw wapen tegen schijnzelfstandigheid

De bouw krijgt een nieuw instrument tegen schijnzelfstandigheid. Door een nieuwe modelovereenkomst worden zzp’ers door de Belastingdienst niet als werknemer gezien.

Door het afschaffen van de VAR en de introductie van de nieuwe wet DBA per 1 mei 2016 liepen werkgevers het risico dat ingehuurde zzp’ers door de fiscus als werknemers werden gezien. Sinds de wet DBA zijn opdrachtgever en zzp’er samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie.

Geen loondienst
Met de nieuwe modelovereenkomst is er geen sprake van loondienst. De opdrachtgever hoeft dus geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Concurrentievervalsing
De modelovereenkomst was volgens deze partijen nodig, omdat door het inhuren van schijnzelfstandigen concurrentievervalsende onderbieding van de cao plaatsvindt. Met als gevolg dat de werkgelegenheid van werknemers aangetast wordt.

De cao-partijen willen schijnzelfstandigheid voorkomen zonder dat de inzet van zelfstandigen zonder personeel wordt uitgesloten, benadrukken ze.

Mosterd na de maaltijd
Niet iedereen is enthousiast over de modelovereenkomst. Charles Verhoef, voorzitter van belangenvereniging Zelfstandigen Bouw denkt dat de modelovereenkomst "mosterd na de maaltijd" is.

Hij verwacht dat er een advies aan de formateur van het nieuwe kabinet komt om de wet DBA af te schaffen. "Dat kan niet anders." De nieuwe modelovereenkomst schiet daarom "zijn doel voorbij".

Zelfstandigen Bouw was niet bij de onderhandeling over de nieuwe modelovereenkomst betrokken. De wet DBA is volgens hem een "drama". Vooral grote bedrijven gingen niet meer met zzp'ers werken, omdat ze vreesden dat de fiscus achteraf zou constateren dat de arbeidsrelatie toch niet in de haak was.

Modelovereenkomst schiet zijn doel voorbij
Veel aannemers zijn daardoor met payroll-bedrijven en uitzendbureaus in zee gegaan. Verhoef heeft in de praktijk "maar honderd tot honderdvijftig" eerdere modelcontracten in werking gezien.

De bouwbedrijven die nog wel zzp'ers inhuren doen dat vaak via mondelinge afspraken met de zelfstandigen, weet Verhoef. "Het risico ligt dan bij de zzp'er."

Netjes om zzp'er te verzekeren tegen ongevallen
Over de inhoud van de overeenkomst heeft Verhoef ook wat aan te merken. Zo is er er geen verplichting voor de opdrachtgever om de onderaannemer, dus de zzp'er te verzekeren tegen ongevallen. Terwijl de bouw-cao dat wel regelt voor werknemers. "Het had wel netjes geweest om de zzp'ers mee te nemen bij de verzekering."

Ook meldt de overeenkomst niets over de verplichting van de opdrachtgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen en worden er geen afspraken gemaakt over een betalingstermijn. Verhoef verwacht dat betalingstermijnen van 60 tot 90 dagen gangbaar worden, waar nu binnen 30 dagen betaald moet worden.

Contact
BouwPeople B.V.
Franklinweg 29
4207 HX Gorinchem

Telefoon: 088 234 86 65
E-mail: info@bouwpeople.nl
Schrijf je direct in
Zoek en vind de beste opdrachten
Plaats een opdracht
Contact
BouwPeople B.V.
Franklinweg 29
4207 HX Gorinchem

Telefoon: 088 234 86 65
E-mail: info@bouwpeople.nl
© Copyright 2019 BouwPeople B.V. Sitemap Disclaimer RSS Inschrijven
OTYS Recruiting Technology
Alle Opdrachten
Lees meer